Den som i debatter eller samtal kommer i underläge behöver inte bli orolig eller ledsen. När argumenten tryter gäller det bara att snabbt tillgripa något av de mer eller mindre ohövliga knep som finns att tillgå och som gör motparten försvarslös.
Ett aktuellt exempel handlar om ett meningsutbyte mellan pastorn och tidigare EFK-ordföranden Stefan Swärd och domprosten i Storkyrkan, Åke Bonnier. I samband med det kungliga bröllopet dristade sig Swärd till att i Svenska Dagbladet kritisera Svenska Kyrkan för att vid bröllopet ha tonat fram nästan som en statskyrka. Dessutom hade Swärd synpunkter på själva vigselgudstjänsten. Åke Bonnier - en av vigselförrättarna - reagerade snabbt på sin blogg men hade uppenbarligen svårigheter med Stefan Swärds effektiva argumentering. Dock blev domprosten inte rådlös utan löste problemet med följande anmärkningsvärda avslutning på sitt blogginlägg:
För inte är det väl så att pastor Swärd egentligen skulle vilja varit med själv och njutit av konserten eller assisterat i vigselgudstjänsten?
Är det kanske som det gamla uttrycket säger:
"Surt sa räven om rönnbären.."?
Efter en jämförelse med räven och de sura rönnbären tystnar de flesta. Även den som i själva sakfrågan har ett klart övertag.
Det förvånar speciellt i det här fallet att en av de högre dignitärerna inom Svenska Kyrkan använder en så billig metod för att skaffa sig ett övertag mot en kollega på den frikyrkliga sidan. Inte ens som ett högst eventuellt skämt går domprostens tilltag att försvara.
Med bemötande av det här slaget kan alla meningsmotståndare besegras. Det gäller bara att - kanske lite skojfriskt - använda fantasin. Gärna ifrågasätta de personliga motiven, där beskyllning för avundsjuka är ett av de grövre exemplen. Eller att antyda personliga problem och mitt i samtalet fråga: "Hur mår du egentligen?". O s v.
Att beskylla för avundsjuka eller på annat sätt slå under bältet är osympatiskt. Främst därför att den som drabbas tillfälligt sätts ur spel och inte kan försvara sig. Vilket i och för sig är själva poängen och syftet när den här typen av debatt- och samtalsknep används.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar