tisdag 15 mars 2011
Har rötterna någon betydelse?
Hur viktigt är det att välja rätt föräldrar? Betyder barndomsmiljön allt? Eller är det också viktigt vilka arvsanlag vi bär med oss från tidigare generationer? Hur stor betydelse har det genetiska och sociala arvet sammantaget för vad som händer senare i livet? Till exempel om man kan bli en politiker på toppnivå?
Håkan Juholt, blivande socialdemokratisk ledare och kanske blivande statsminister, är i varje fall ett intressant föremål för spekulationer av det här slaget.
Håkan Juholts pappa, Willly Karlsson, växte upp vid Emsfors pappersbruk, som för länge sedan är nerlagt och nu finns kvar som ett jättelikt gammalt ruckel i rött tegel. Willys far och Håkans farfar, Ivar, jobbade på bruket. Precis som min pappa. Men vi var inte inte närmare bekanta med familjen Karlsson.
Emsfors ligger 15 kilometer från Oskarshamn och familjen Karlsson bodde i ett litet rött hyreshus vid Emån, alldeles utanför fabriksgrinden. Willy var enda barnet. För inte så länge sedan skrev Håkan Juholt några fina rader om sin farmor Gunhilds begravning. Från min barndom kommer jag ihåg att Gunhild jobbade i Konsums mjölkaffär. Det var på den tiden när mjölk och grädde såldes i lösvikt.
Willy Karlsson (senare Juholt) hamnade inte som så många andra Emsforspojkar på bruket utan började jobba i Oskarshamn där han så småningom blev socialdemokratiskt kommunalråd. Sonen Håkans politiska fostran till socialdemokrat var troligen säkerställd redan från barnsben.
Håkan Juholts mamma, Susanne, var dotter till den relativt kände konstnären/skulptören Arvid Källström, kanske den enda kulturpersonligheten i det lilla samhället Påskallavik som ligger mellan Emsfors och Oskarshamn. Denne Arvid Källström - Håkans Juholts morfar - grundade Källströmsgården i Påskallavik som också i dag är en turistattraktion. När nuvarande E66:an gick genom Påskallavik var detta samhälle mest känt för den 6 meter långa, nakna kvinnan som sträcker ut sig i Källströmsgården framför familjens bostad.
Jag gissar att konstnären Källström och hans hustru inte var socialdemokrater.
Detta är de rötter Håkan Juholt har genom sina föräldrar. Det var en ovanlig blandning - i varje fall på den tiden i lilla Påskallavik. Rimligtvis också en rejäl krock både socialt och kulturellt. Jag är helt säker på att detta klassöverskridande äktenskap väckte stort intresse på många kafferep i Påskallavik och Emsfors.
Dessa två, Willy och Susane Juholt, fick så småningom sonen Håkan. Och ett resultat av denna blandning mellan arbetarklass och högre kulturell miljö tycks nu bli att socialdemokraterna får en frejdig partiledare med betydande självförtroende och stor retorisk talang. Och - inte helt osannolikt - blir det i förlängningen en socialdemokratisk statsminister i Sverige.
Men egentligen vet vi väldigt lite om det genetiska och sociala arvets inverkan på det som händer senare i livet.
Så frågan kvarstår: Har rötterna någon betydelse? Hur viktigt är det egentligen varifrån vi kommer och vilka föräldrar vi väljer?
(Klicka på bilden för att förstora!)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Lite "off topic"
Jag har faktiskt besökt Emfors bruk för nu många år sedan men då användes det som konferenslokaler. Vi presenterade någon produkt för den skogskoncern som ägde stället.
Ulf,
På något sätt värmer det alltid när jag träffar någon som har varit i Emsfors och på bruket. Litet oväntat att du skulle berätta detta.
Bruket ägdes och drevs under mycket lång tid av familjen Örn. Men så småningom tog det slut. Restprodukten från sulfitprocessen flöt i ett öppet dike till en insjö i Påskallavik..... Först köpte Klippankoncernen bruket av familjen Örn och sedan gick det vidare. Och bruket överlevde naturligtvis inte.
Skicka en kommentar