torsdag 1 september 2011

Karismatisk reseledare som tagit fel vägEn felaktig självbild är alltid farligt - för alla. Också för politiska partier.

Centern är ett gammalt (halv)borgerligt nischparti med bönder, landsbygd och kärnkraftmotstånd som viktigaste beståndsdelar. Maud Olofsson försökte göra partiet till någonting annat, något stort och allmänt intressant. Också för folk i storstäderna. Hennes misslyckande var totalt!

Under Annie Lööfs ledning blir det repris på Centerns och Maud Olofssons försök att expandera till höger i politikens mittfält. Och nu ska det ske med en ung, karismatisk ledare som av helt naturliga skäl saknar all bredare erfarenhet. Kanske Sveriges genom tiderna yngsta partiledare. Och självklart blir det - inledningsvis - en viss "Annie-effekt".

Men Annie Lööfs uppdrag är att också långsiktigt rädda Centern kvar i riksdagen och frågan har redan ställts om hon har fått ett omöjligt uppdrag - ett mission impossible som någon uttryckte det. Svaret måste bli ja. Långsiktigt kan hon knappast lyckas.

I valet 2010 var 40 procent av Centerns väljare bönder! Centern är i huvudsak ett gammalt landsbygdsparti. Där ute på vischan har partiet sina rötter, sin identitet och sin största väljarbas. Inte i Stockholm, Göteborg och Malmö där Centern är en främmande fågel. Och där värdegemenskapen med bönderna på den svenska landsbygden sannolikt är obefintlig.

Ändå hoppas Centern att under Annie Lööfs charmiga befäl först av allt kunna rädda partiet kvar i riksdagen. Och sedan uppnå höga väljarsiffror. 20 procent, har hon själv sagt! Men vi vet redan att den resan politiskt kommer att gå åt fel håll - om än under ett karismatiskt ledarskap.

Annie Lööf har tagit fel på vägen! Hon fortsätter och förstärker Maud Olofssons politik - till höger om Moderaterna. Lööf förespråkar platt skatt, skrotning av Systembolagets monopol och att turordningen vid uppsägningar ska upphävas. Alltihop politik av gammalt högermärke. Utan social hänsyn eller medmänsklighet.

Centern får med Annie Lööf en ännu starkare dos av den medicin som redan har gett katastrofala biverkningar.

Så småningom - och troligen snart - blir det dags för Kristdemokraterna att välja en ny partiledare. Och frågan är intressant, om Kristdemokraterna ska få en alldeles egen "Annie Lööf" som vill göra om Göran Hägglunds misstag att söka nya Kd-väljare där de inte finns. Eller om det blir en partiledare som vet var partiet har sina rötter. Och som kan göra partiet starkt och inflytelserikt - om än inte så stort.

Att jag hoppas på det sistnämnda har alla som läser detta troligen redan förstått.

Inga kommentarer: