torsdag 19 maj 2011

När sjukvården utvecklas

Text-TV i Sveriges Television berättade i går, 18 maj, och under några timmar i dag om aborterade foster som fortsätter röra på sig. Men Socialstyrelsen är inte rådlös:

"Socialstyrelsen ska undersöka vilka medicinska metoder det finns som gör att aborterade foster inte rör sig efter att de aborterats.

Granskningen görs efter att Dagens Medicin berättat om att sjuksköterskor och barnnmorskor mått dåligt över att se foster som fortfarande levde efter vissa sena aborter.

En sjuksköterska som tidningen pratat med säger att hon i år haft två fall där fostren levde efter aborterna. På den kvinnoklinik där hon arbetar har tre personer slutat till följd av obehaget, säger sjuksköterskan till TT.

- Vi ska be ett vetenskapligt råd att titta på den här frågan, säger Anders Printz vid Socialstyrelsen.

På vissa kliniker i Sverige ges foster injektioner som medför att de inte visar några rörelser när de aborterats.

I vissa länder dödas foster med en injektion av kaliumklorid i hjärtat före abortering.

- Vi behöver titta på vilken praxis som skulle vara bäst för att genomföra det här på ett bra och säkert sätt, och så att personalen slipper uppleva starka obehag därför att foster visar tecken på rörelse, säger Anders Printz."

2 kommentarer:

Ulf Stenlund sa...

En vedervärdig diskussion om hur man på etiskt bästa sätt ska mörda ett barn!

Per Hallström sa...

Ulf,
Frågan om sena aborter blev i det här text-TV-inslaget så naken på något sätt. "...injektion av kaliumklorid i hjärtat...".