lördag 14 augusti 2010

Var står Agestav och Sturesson i alkoholpolitiken?















Två Kd-politiker i länet, Amanda Agestav och Stefan Sturesson, har klargjort att de bedriver personliga valkampanjer för att bli inkryssade i riksdagen.

En klassisk Kd-fråga som ligger och jäser under ytan är alkoholpolitiken och främst frågan om gårdsförsäljning av alkohol.

Gårdsförsäljning av alkohol innebär att ett stort antal producenter ska få sälja alkoholdrycker direkt till allmänheten.

Det enda riktigt säkra i alkoholpolitiken är det klara sambandet mellan alkoholens tillgänglighet och missbrukets omfattning.

Mycket tyder på att Kd som parti är berett att offra den svenska restriktiva alkoholpolitiken för att kunna samarbeta i regeringen. Gårdsförsäljningen av alkohol har begravts i en utredning - till efter valet - men folkhälsominister Maria Larssons intentioner i frågan går inte att missuppfatta: Gårdsförsäljning av alkohol direkt till allmänheten, ska genomföras om det bara hjälpligt går att skruva ihop med systembolagets monopol. Ett monopol som är själva grundbulten i den svenska restriktiva alkoholpolitiken.

Nu har förre partiledaren, Alf Svensson, tillsammans med EU-parlamentariker från tre andra partier - (s), (v) och (fp) - på Svenska Dagbladets Brännpunkt fullständigt “sågat” Maria Larsson tilltänkta gårdsförsäljning av alkohol. Här är adressen till artikeln:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gardsforsaljning-emot-eu-regler_5117859.svd

I Jönköpings län med många kristna nykterhetsvänner fick Kd i senaste riksdagsvalet 9 procent av rösterna. Det är högst sannolikt att den rödgröna oppositionen tar upp gårdsförsäljningen i valrörelsens slutskede och detta skulle bli ett strupgrepp på Kd - ett angrepp från vänster i en klassisk Kd-fråga. Och då är det mycket troligt att Kd tappar fotfästet i Jönköpings län vilket kan bli slutet för Kd som riksdagsparti. Och därmed slutet för Alliansen som innehavare av regeringsmakten.

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol handlar om mycket mer än valtaktik. Främst om hur barnen mår i familjer med alkoholmissbruk. Men dessutom är det en valtaktisk fråga. Gårdsförsäljning av alkohol kan bli tuvan som stjälper hela lasset för Kd som riksdagsparti.
Mycket hänger på om den rödgröna oppositionen kvicknar till och ser gårdsförsäljningens propagandamässiga potential.

Jag är intresserad av var riksdagskandidaterna Agestav och Sturesson står i den här frågan.

Hoppas bara att ingen av dessa kandidater säger att gårdsförsäljning av alkohol är något litet och marginellt. Det påståendet är nämligen rent nonsens.

7 kommentarer:

Ulf Stenlund sa...

I dessa tider då det åter ifrågasätts om det finns behov av partier med kristen profil är din frågeställning ytterst relevant. Nykterism kan naturligtvis inte hävdas som en lärofråga av frälsande betydelse. Däremot är det definitivt en solidaritetsfråga. Min övertygelse är att alkoholfria miljöer är ett måste får att de som ryckts ur alkoholens grepp genom en frälsningsupplevelse ska ha bästa förutsättningar att bevaras. Min uppfattning är att en fortsatt strikt alkoholpolitik också är ett måste för att stötta samhällets svagaste. Vi behöver, precis som du förordar stå upp mot Maria Larssons befängda idéer.

Per Hallström sa...

ULF STENLUND,
Du har helt rätt. Alkoholpolitiken handlar om solidaritet. Och detta skulle med lätthet kunna omformuleras i bibliska termer.

Jag är i alkoholfrågan starkt påverkad av Carl-Erik Sahlberg i Klara Kyrka, Stockholm. Den kyrkan jobbar med tunga missbrukare ("våra vänner på Plattan"). Carl-Erik Sahlberg säger att alkoholen är inkörsporten till i stort sett allt drogmissbruk.

Och då blir det vettlöst att genom riksdagsbeslut öppna "kranen" ett varv till.

Stig Melin sa...

Hej Per och Ulf!
Jag tror nog vi tycker rätt lika i frågan om alkoholens skadeverkningar. Men, alkoholen finns och är accepterad i vida kretsar. Är det inte så att problemen ligger djupare än om några bondgårdar får sälja vin. I den kranen kommer flödet att vara minimalt. Så länge det inte finns bra förebilder för de unga i form av, just förebilder, spelar ”vingårdarna” mindre roll, tror jag.
Som politiskt parti kan vi inte heller bara säga nej till olika företeelser som vi inte tycker är bra. Om vi ser frågan som församlingsmedlemmar kan vi anlägga synpunkten på att det inte är det som går in som skadar mest, utan det som går ut från oss.
Men, det kan ju hänga ihop något, OM för mycket vin går in – så kan det resultera i sämre kvalitet på det som går ut, något som Jesus varnar för.

Per Hallsröm sa...

STIG MELIN,
Du har missuppfattat rejält - både i sak och när det gäller frågans principiella innebörd.

Gårdsförsäljning är ett oförargligt ord som betyder att producenter av alkoholdrycker ska få sälja direkt till besökande allmänhet. Och då kanske du förstår att det inte bara handlar om några flaskor vin om året. Det nu aktuella antalet producenter är 60 - 70 eller 70 - 80. Har glömt exakta siffran. Och dessa producenter tillverkar som bekant inte bara vin....

Detta är bara början. Här uppstår en marknad som kommer att växa!

Det mest bedrövliga är ändå att Kd sannolikt inte har ändrat synsätt utan att de som så ofta annars viker sig inom regeringen.

Unknown sa...

Jag tar avstånd från all form av drog- och alkoholliberalism. Vårt land, våra unga håller på att gå under i spritfloden. Det krävs rejäla åtgärder nu för att minska tillgängligheten, och då är gårdsförsäljning av vin och alkoholhaltiga drycker något som måste stoppas innan det ytterligare förvärrar alkoholmissbruket i landet. Personligen har jag valt att vara helnykterist, dvs inte ens lättöl kommer över mina läppar.

Per Hallström sa...

STEFAN,
Ditt svar är mycket klargörande. I mina mörkaste stunder tror jag att allmän sömn redan råder inom Kd när det gäller alkoholfrågans allvar. Jag överväger nu att förstärka min helnykterism med att inte heller dricka lättöl.

Per Hallström sa...

Amanda Agestav har i sin egen blogg redovisat sin syn på alkoholpolitiken. Här kommer hennes inlägg + min kommentar:

AMANDA AGESTAVS INLÄGG:
Har fått frågan om ett klargörande hur jag ser på alkoholpolitik.
För mig handlar alkoholpolitik om folkhälsan och skydd för barn. Därför är systembolagsmonopolet viktigt.

Jag har vuxit upp i en familj som har fysiskt brytt sig och tagit hand om människor som farit väldigt illa på grund av för hög alkoholkonsumtion. Det har naturligtvis präglat mina värderingar.

Jag är inte någon förbudsivrare utan tror snarare att genom attitydförändringar och ett gott samtalsklimat kan vi finna en fortsatt folklig acceptans för att behålla vårt monopol.
Annars är det absolut viktigaste alkoholpolitiska frågan att förebygga den alltför tidiga alkoholdebut som sker hos ungdomar idag.

MIN KOMMENTAR:
Ditt svar är bra. Alkoholen är utan jämförelse vårt största sociala problem, kanske främst för barnen. Och du ställer personligen upp på den svenska restriktiva alkoholpolitiken och Systembolagets monopol. Tyvärr är Kd och den borgerliga alliansen i dag inte pålitliga i den frågan. Moderaterna har aldrig haft socialt ansvar i alkoholpolitiken och Kd har av allt att döma vikt sig. Maria Larssons tydliga inriktning att tillåta försäljning av alkohol på en mängd nya ställen - hos alkoholproducenterna - är ytterst oroande.