fredag 4 juni 2010

Drevet går ........

Aktivisterna i Ship to Gaza framstår i massmedia som fredsänglar. Deras båtar var lastade med 700 människor och 10.000 ton förnödenheter.

Israel demoniseras. Och drevet går.......

Mats Tunehag är utrikesredaktör på tidningen Världen idag. Han har på sin blogg redovisat de humanitära insatser som staten Israel reguljärt gör för befolkningen i Gaza.

Hur rättvis är egentligen den svenska massmediala bilden?

Här kommer Mats Tunehags text, något förkortad.

Läs och bedöm själv!

För den som tror att Israel totalblockerar Gaza
Över en miljon ton humanitärt bistånd har kommit till Gaza från Israel under de senaste 18 månaderna vilket motsvarar nästan ett ton bistånd för varje man, kvinna och barn i Gaza.

Det inte är någon brist på mat i Gaza. Under Ramadan och Eid al-Adha, skeppade Israel in 11 000 boskapsdjur till Gazaremsan.

Medicinsk hjälp
Ingen palestinier nekas medicinsk vård i Israel. Om Hamas-regimen inte tillåter medicinsk vård i Israel, kan den israeliska regeringen inte göra något för att hjälpa patienten. Israel vill förenkla för alla som behöver medicinsk vård från Gaza såvida inte patienten är en känd terrorist eller liknande.

Israel upprätthåller en korridor för att överföra medicinska patienter ut ur Gaza och omkring 200 medicinsk personal går genom övergångarna varje månad. Israel hjälper också till att koordinera transfer av jordanska läkare till Gaza. ................

Sedan 2005 har palestinierna utnyttjat medicinska arrangemang mer än 25 gånger för att utföra terrorattacker.

Medicinsk utrustning
Under 2009, fördes 4 883 ton medicinsk utrustning och mediciner in.

Under det första kvartalet 2010, skeppade Israel 152 lastbilar med medicinsk utrustning till Gaza. Under en typisk vecka (maj, 2010) kom 37 lastbilar med hygienartiklar till Gaza landsvägen. .............

Elektricitet
Enligt en FN-rapport från maj 2010, kommer 120 megawatt (över 70 %) av Gazaremsans elektricitet från det israeliska elnätet medan 17 MW kommer från Egypten och 30 MW produceras i Gaza citys kraftstation.



4 kommentarer:

Ulf Stenlund sa...

Din rubik är träffande. Tack för intressanta sakupplysningar. Att det handlar om ett propagandakrig som pågår och inte osjälvisk nödhjälp framgår allt tydligare. Det senaste är ljudinspelningen av en aktivist skrik mot kommandosoldaterna: "Stick tillbaka till Auschwitz". Källa: Världen idag 100607.

Antisemitismen sticker fram sitt fula tryne.

Per Hallström sa...

Det är uppenbrt att Ship to Gaza också rymde en hel del ren antisemitism. Den ljudinspelning du nämner är ett tydligt exempel. Och antisemitismen lär öka i hela Europa.

Christer sa...

På radio igår hörde jag programmet ”P4 extra söndag” där Erik Blix intervjuade en svensk korrespondent i Jerusalem. Denne berättade att man i Turkiet lyckats återskapa en del bilder och ”filmsnuttar” som togs av aktivister på den båt där nio personer dödades. Enligt tidigare uppgifter beslagtogs kameror och mobiltelefoner av israelerna och bilderna raderades. De nu återskapade bilderna visar hur israeliska soldater låg på båtdäck med skador, blödande och gråtande. Det lär ha varit de första soldaterna som tog sig ombord. Bilderna har offentliggjorts i Israel. På fråga från Erik Blix om varför det var turkar som offentliggör dessa bilder och inte israelerna, svarar korrespondenten att israelerna inte gärna vill visa bilder som förödmjukar de egna soldaterna. Om sedan de som dödades blev dödade i självförsvar eller genom att de soldater som senare kom ombord handlade i panik framgår inte av de publicerade bilderna och filmerna.
Mattias Gardell var med på den båt där nio dödades och har vid flera tillfällen berättat om det i både TV och radio. Han har gång på gång upprepat att dödandet skedde helt oprovocerat. Kan det verkligen vara möjligt att det skulle ha undgått honom att aktivister slog ned och misshandlade de första soldaterna?

Per Hallström sa...

Christer,
Helt klart är väl att nyhetsrapporteringen om Ship to Gaza är långt ifrån objektiv. Men detta får egentligen inte gälla professor Mattias Gardells berättelser. Han har ju ett jobb som per definition innebär förmåga till objektivitet. Men, uppriktigt sagt, tror jag inte på hans förmåga till objektivitet i den här frågan.