lördag 8 maj 2010

Meningen med föreningen

De gamla svenska frikyrkosamfunden är inte längre något framgångskoncept. Medlemsraset har varit stort. Nu ska en ny kyrka skapas genom sammanslagning av baptister, metodister och ”missionare”. Jag är redan nu nyfiken på vad det ska bli av detta.

Motstridiga tecken har visat sig i skyn. För några månader sedan kom en idé upp att den nya kyrkan skulle heta Samfundskyrkan. En fullständigt nersövande beteckning! Ungefär som att säga: ”Låt oss tyna bort och dö tillsammans”.

De senaste dagarna har ledarfrågan för den nya kyrkan blivit aktuell. Och det sägs nu att man söker en profetisk entreprenör. Och då blir det väldigt intressant, oavsett om man ser frågan teologiskt eller ledningsfilosofiskt.

Profetisk indikerar väl att den nya kyrkoledaren ska hämta sin inspiration och sitt budskap från Himlen, från Gud själv. Och entreprenör talar om en drivande person som kan skapa något nytt.

Nu börjar den nya kyrkan bli spännande.

Men det måste också redovisas något slags teologisk grund, vad man tror på. För en kyrka räcker det tyvärr inte i dag att tala om sig själv som en kristen sammanslutning. Ordet kristen kan betyda nästan vad som helst - allt från att vara lite allmänt snäll till att bekänna något väldigt precist. Till exempel att Jesus är frälsare och vägen till Gud för alla människor.

Svenska Kyrkan har i sin gudstjänstordning en mycket tydlig redovisning av vad tron gäller. En helt annat fråga är att det bland Svenska Kyrkans präster varierar starkt vad man tror på. Pingströrelsen som jag tillhör och Evangeliska Frikyrkan som jag har tillhört är kanske inte så exakta som Svenska Kyrkan i sina formuleringar men det finns en trosgrund som knappast sätts under debatt. I första hand att Jesus är Frälsare och Herre.

Nu ska de tre tidigare nämnda samfunden förenas till en enda kyrka. Under årens lopp har det säkerligen uppstått ett gap mellan den formella trosbekännelsen och det man i dag faktiskt tror på. Men nu ska något nytt skapas och då borde den gemensamma redovisade tron vara dagsaktuell och relevant. Den intressanta frågan blir då om den nya kyrkan tydligt kommer att redovisa grundläggande läromässiga ståndpunkter eller om sådana kommer att undvikas? Det sistnämnda vore mycket olyckligt.

Det är alltid viktigt att veta vad som är meningen med föreningen.

Inga kommentarer: