söndag 25 april 2010

Varför detta ståhej?

Att bli sviken i kärlek är smärtsamt för en prinsessa men det gör lika ont för den mest okända människa i jordens mest avlägsna hörn. Det är helt enkelt allmänmänskligt.

Den smärtsamma upplevelsen är alltså inte unik för prinsessan Madeleine och därför kan inte den enorma uppmärksamheten bero på att svenska folket skulle ha medkänsla inför en drabbad människa. Förklaringen kan inte heller vara att det som hänt är av stor betydelse för Sverige som nation. En statsvetare förklarade så här i en tidning: ”Det här har ingen som helst konstitutionell betydelse.”. På vanlig svenska betyder det att prinsessan Madeleine befinner sig långt bak i den svenska tronföljden.

Varför då allt detta ståhej?

Jonas Bergströms påstådda otrohet och den brutna förlovningen är inget annat än en vanlig smaskig kändishistoria. Aptiten på skandaler är enorm och ju högre upp i samhällstoppen desto bättre. Otrohet och en bruten förlovning i Sveriges kungafamilj - bättre kan det inte bli från detta halvsjuka perspektiv.

Det inträffade är en tragisk händelse för prinsessan Madeleine och hennes familj. Kanske också för Jonas Bergström. För Sverige som nation är händelsen fullständigt ointressant. För kvällstidningar och övrig skandalpress var detta det bästa som har hänt på mycket länge.

2 kommentarer:

Ulf Stenlund sa...

Ett inslag på Svt's Godmorgon Sverige nyss gav ytterligare en orsak till ståhejet som lät plausibel. Själva eklateringen av förlovningen gjordes offentligt i direktsänd TV. Därför blev "fallet stort".

Stefan "LillNora" Peterson sa...

Hej Per
Ja det är beklagligt att detta ska skapa sådana stora nyhter. Men vad gör inte tv och tidningar för att sälja. Låt stackarna vara ifred och ha sitt privatliv för sig själva. Jag gillar INTE när andra ska gotta sig i andras olycka. Och det är det media gör.
Bra inlägg Per.
Mvh